20.1.12

Gözlük Camı

Gözlüğünüzdeki her toz, her parmak izi, her çizik görüşümüzü bulanıklaştırır. Gerçek şu ki bunların hiçbirinin olmasını engelleyemezsiniz. Yapabileceğiniz tek şey ya o kirleri, lekeleri görmezden gelmek, alışmak ya da temizlemek.
Kimi zaman gözlüğünüzü düzeltmeye çalışırken eliniz camına değer. Başkalarının parmak izleri de kalır camınızda ister istemez. Hayatınızı bulanıklaştırır. Olaylara bakışınız daralır. Gözlüğünüzü bir an için bile olsa çıkartırsınız. Belki çok şey göremezsiniz ama birkaç hareketle bütün bunları temizlersiniz ve geçer. Kendi izlerinizden de başkalarının izlerinden de kurtulursunuz.
Bazen gözlüğünüzü masanın üstüne ters koyarsınız ve camınız çizilir ya da başka birinin bir hareketi çizik bırakır camınızda. Bunu temizleyemezsiniz. Her seferinde size zararınızı hatırlatsa da bir süre o çizikle bakarsınız dünyaya. Bu zarar da telafi edilebilir. Camı değiştirebilirsiniz ama bu sefer gözlüğünüzü kullanmak hakkında öğrendiğiniz daha ciddi şeyler vardır mutlaka. Hem kendinize hem de etrafınızdakilere dair.
Fakat kimi zaman gözlüğünüz elinizden kayar ve kırılır. Veya birisi çarpar ve gözlüğünüz yere düşerek kırılır. Böyle zamanlarda aldığınız zarar suçlayacak birilerini aramanıza sebep olur. Bu noktada gözlüğünüzün hangi etkiyle kırıldığı önemlidir. Siz mi düşürdünüz yoksa başkası mı? Başkası düşürmüşse gözlüğünüzün aldığı hasarla da değişmekle birlikte muhtemelen zararınızı telafi ettirdikten sonra gözlüğünüzden uzak tutacaksınız o kişiyi. Ama kendinizseniz buradan çıkaracağınız ders hayata karşı duruşunuzu güçlendirecek.  Pişmanlıklarınız, öfkeniz ve kederiniz gözlüğünüzün kırılmasıyla yeni bir gözlük edinme arasında geçen zamanın uzunluğuyla doğru orantıda olacaktır.
Fakat unutmayın ki gözlüğünüz düştüğünde tek zarar gören camı değil aynı zamanda çerçevesidir.
Şimdi bu yazıdaki gözlüğün yerine hayatınızı koyup bu yazıyı tekrar okuyun . . .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder